Pogosta vprašanja

Talno ogrevanje je eden izmed načinov ploskovnega ogrevanja, ki se uporabalja za ogrevanje in hlajenje in omogoča toplotno obdobje z uporabo prevodnosti, sevanja in konvekcije.

Prednosti talnega ogrevanja:

  • prihranek pri stroških ogrevanja od 15-50%
  • svoboda pri postavitvi opreme v prostoru, ker je talno ogrevanje vgrajeno v tleh
  • uporablja se lahko skoraj z vsemi tipi talnih oblog, kot so kamen, laminat, gotovi parket, keramične ploščice

Na učinkovitost talnega ogrevanja vplivajo, razmak cevi, količina cevi na m2, prevodnost estriha, premer cevi, talna obloga, temperatura pretoka v talno gretje, sobna temperatura in toplotne izgube objekta.

Seveda, talno ogrevanje je možno vgraditi tako v novogradnjo, kot v obstoječi objekt. S tem namenom obstaja več različnih sistemov talega ogrevanja (suhomontažno, minitec).

Radiatorji delujejo predvsem na principu toplotne konvekcije, ne sevanja. Zrak segrejejo na visoko temperaturo v območju 50-75 stopinj, ta zrak pa je potrebno nato premakniti iz radiatorja v preostali del prostora. To se doseže z uporabo toplotnih tokov vročega zraka, ki se premika proti stropu in ohlajen, pada proti tlem in ustvarja zračni cikel. Talno ogrevanje porabi bistveno manj energije kot radiatorski sistem, ker s cevmi talnega ogrevanja ogrejemo predmet-tla, ki oddajajo toploto nato v prostor.

Talno ogrevanje ne potrebuje vzdrževanja. Predpogoj za to je strokovna montaža in uporaba kakovostnih materialov. Je pa priporočljivo, periodično pregledovati PH ogrevalne vode, in po potrebi dodati ustrezne aditive.

Za vgradnjo talnega ogrevanja ne obstajajo subvencije, obstajajo pa za različne ogrevalne sisteme. Znesek subvencij, ki jih je možno pridobiti za vgradnjo oz. zamenjavo ogrevalnega sistema vam je na voljo na strani www.subvencije.si.

Stroški vgradnje talnega ogrevanja v primerjavi z radiatorskim ogrevanjem so podobni, s to razliko, da vam talno ogrevanje v hiši ne zasede nič porostora.

Odvisno od vrste hiše in odzivnosti talenga ogrevanja. Ker je talno ogrevanje slabo odzivno na spremembe v prostoru, se ne priporoča znižanje za več kot 1 do 2 stopinji v prostoru.

Ob normalni uporabi je življenska doba ogrevalnega sistema več kot 50 let. Obstajajo več kot 100 letne izkušnje uporabe talnega ogrevanje, ki je še vedno v delovanju. Sicer so talno ogrevanje poznali že stari Rimljani.

Priporočljivo je položiti talno ogrevanje po celotni površini prostora, ker se lahko namembnost prostora spremeni in bi bilo polaganje ogrevanja v kasnejši fazi povezano z visokimi stroški.

Minimalna vgradna višina pri mokrem načinu estriha je 6 cm, obstajajo pa tudi drugi načini, kjer je minimalna višina 2,2 cm, kaj je še posebej primerno pri prenovah, kadar se ne želi posegati v obstoječe tlake.

Niste našli odgovora na vaše vprašanje? 

Zastavite nam ga in potrudili se bomo, da nanj odgovorimo v najkrajšem možnem času.

Podjetje Hema d.o.o. je specializirano inštalatersko podjetje, ki se ukvarja z montažo ogrevalnih sistemov, vodovoda in prezračevanja. 20 letne izkušnje s področja strojnih inštalacij in gradbeništva, stalno nadgrajujemo z izobraževanji in praktičnim delom na terenu. Smo iskreni, strokovni, odgovorni in zavezani h kvaliteti.

Kontakt

Hema d.o.o., Stegne 35, 1000 Ljubljana
P.E.: Poslovna cona A55, 4208 Šenčur

Telefon: +386 41 370 361

Email: info@hema.si

Spletna stran: www.hema.si

Obiščite nas na Facebook-u